Joku on sen lukenutkin

Sanataideohjaajan opas on tietoteos melko suppealle kohderyhmälle. Muun muassa siksi en ole osannut odottaa tai vaatia valtavaa mediahuomiota. Enkä kyllä siksikään, että tiedän, miten paljon kirjoja julkaistaan ja miten vähän palstatilaa lehdissä on siihen nähden. Olen melkoinen realisti (mutta en pessimisti).

Joitain kirjoituksia on kuitenkin tullut vastaan. Hämeen Sanomissa oli pieni haastattelu (josta minulla ei ole vielä kuvaa, yritän muistaa laittaa sen myöhemmin). Lisäksi blogeissa on tarkasteltu opusta.

Kirjojen kamarin Katja koki, että oppaalla on annettavaa myös kirjoittajille. Nettimartta havaitsi, että kirja on kirjoittajansa näköinen (jee!). Markku Soikkelin mielestä teos sai miettimään kunkin omaa opetustapaa. Ja tietenkin nämä kirjoittajat huomasivat paljon muutakin, viisaita ja monipuolisia havaintoja. Olen kiitollinen!

Palautteita on tullut myös kasvotusten ja viesteitse. Siellä te nyt olette, ehkä luette sanojani. Niitä lauseita, jotka olivat vuosikausia piilossa tietokoneiden uumenissa, jotka purskahtelivat toisinaan oppitunneilla ja seminaareissa. Hienoa, kun luette. Ja opetatte. Ja kirjoitatte.

Keskustelun jatkoksi linkkaan Risto Niemi-Pynttärin mainion tekstin Kiiltomadossa. Hän kirjoittaa paitsi kirjoittamisen oppimisesta ja opettamisesta myös ohjaajien asemasta: ”Kirjailijaohjaajien asema Suomessa vaikuttaa niin heikolta, että sen parantaminen nostaisi kirjallisuutemme tasoa välittömästi. Tämä on selvin yksittäinen asia, johon kirjailijakoulun puuttuminen on johtanut: ansiokkaat opettajat eivät pääse kunnolla työskentelemään. He kiertävät tuntiopettajina ympäri maata, vetävät puolinaiseksi jääviä työpajoja eri opistoissa, antavat henkilökohtaista ohjausta liian monelle, yrittävät tulla toimeen. Jos kirjallisuuden tukea osoitettaisiin suoraan apurahoina parhaille kirjailija-ohjaajille, tilanne paranisi hetkessä.”

Ja loppuun kevennys: Erään kollegan lapset olivat hieman ihmetelleet äidin lukemisia. ”Miksi sä luet saunataideohjaajan opasta?” he olivat kysyneet. ”Siinä kannessakin on vihta.” Niinpä niin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Joku on sen lukenutkin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s