Naisten ketju

YLEISTÄ

Naisten ketju on työnimi näytelmälle, jota olen parhaillaan kirjoittamassa. Haluan kirjoittaa näytelmän, jossa pohditaan sukupolvien ketjua erityisesti naisnäkökulmasta. Onko tunne sukuun kuulumisesta, jonkinlaisesta yhteydestä ja jatkuvuudesta aina automaatio? Mistä tunne syntyy? Entä, jos tunnetta ei olekaan? Mikä meitä yhdistää sukulaisiimme?

Näytelmä on fiktiivinen, mutta käytän siinä myös todellisia tarinoita äideistä ja tyttäristä, naisten ketjuista.

Olen saanut käsikirjoituksen kirjoittamiseen apurahan Taiteen edistämiskeskukselta ja Hämeen taidetoimikunnalta.

TAUSTAA

Sain näytelmän idean, kun huomasin, miten eri tavalla naiset puhuvat sukunsa naisista. Toisten puheista huokuu tiivis yhteys naisten kesken: Meidän suvun naiset tekevät näin, meidän suvun naisilla on tapana, meidän suvun naisia yhdistää. Toiset eivät tätä yhteyttä koe. On äitejä, isoäitejä, tyttäriä – mutta kovin läheisiksi he eivät toisiaan tunne.

Toiset kaipaavat yhteyttä, toiset eivät. En halua arvottaa kokemuksia tai väittää toista paremmaksi kuin toista. Etäisiin suhteisiin ei välttämättä liity riitoja, tiivis kanssakäyminen ei aina tarkoita lämpöä.

Ymmärsin, että saisin aiheeseen laajemman näkökulman, jos en olisi vain omien kokemusteni ja mielikuvitukseni varassa. Haluan käyttää näytelmässä suomalaisten naisten kokemuksia, tarinoita, kertomuksia äideistään ja tyttäristään.

KIRJOITUSPYYNTÖ

Haluaisitko auttaa Naisten ketju -näytelmän tekemistä kertomalla sukusi naisista, äideistä ja tyttäristä? Kaipaan kaikenlaisia tarinoita ja kokemuksia aikuisilta naisilta. Voit kertoa äidin tai tyttären näkökulmasta. Tai molempien. Sinä valitset, mitä haluat kertoa. Tässä on joitain apukysymyksiä, joita voit käyttää – kaikkiin ei tietenkään tarvitse vastata, ja halutessasi voit unohtaa kysymykset kokonaan:

Millaiset välit sinulla on äitisi/tyttäresi kanssa?

Millainen äiti/tytär olet omasta mielestäsi?

Milloin olet tuntenut olevasi hyvin lähellä äitiäsi/tytärtäsi? Milloin etäisyyden tunne on ollut suurimmillaan?

Mikä yhdistää sinua ja äitiäsi/tytärtäsi? Mikä erottaa?

Millaisia muutoksia äiti- tai tytärsuhteessasi on tapahtunut? Miten roolinne ovat muuttuneet vuosien saatossa?

Tunnetko olevasi osa sukusi naisten ketjua? Mikä sinua ja muita sukusi naisia yhdistää tai erottaa?

Kerro jokin mieleesi painunut muisto sinusta ja äidistäsi/tyttärestäsi.

Jos sinä ja äitisi/tyttäresi ette olisi sukua, arveletko, että olisitte silti tekemisissä toistenne kanssa?

Kirjoita vapaamuotoisesti ja lähetä tekstisi sähköpostitse osoitteeseen paivi.haanpaa(a)gmail.com 15.5.2015 mennessä. Otsikoi viestisi ”Naisten ketju”.

LUOTTAMUKSELLISESTI

Käsittelen saamiani tekstejä luottamuksellisesti. Kirjoittajien nimet tai paikkakunnat eivät käy ilmi valmiista tekstistä. Pidätän myös oikeuden yhdistellä ja muokata tekstejä tarpeen mukaan.

ESITYS

Naisten ketju -näytelmä on tarkoitettu esitettäväksi näyttämöllä. Toistaiseksi sille ei ole esittäjää, mutta ryhdyn etsimään sopivaa teatteria projektin edetessä.

KYSYMYKSIÄ

Askarruttaako jokin? Kaipaatko lisätietoja? Lähetä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen paivi.haanpaa(a)gmail.com.

KIRJOITTAJASTA

Päivi Haanpää (s. 1979) on kirjoittaja ja sanataideohjaaja. Hänen esikoisnäytelmänsä Kaikkeen on aina joku malli kantaesitettiin Tampereella Tukkateatterissa tammikuussa 2014. Syksyllä 2015 Riihimäen nuorisoteatterin ensi-iltaan tulee Haanpään kirjoittama näytelmä Puputin kulmalla tavataan. Haanpää on toimittanut Marika Riikosen kanssa novelliantologian Sanasinfonia – novelleja Sibeliuksesta (Karisto 2015) ja maaliskuussa ilmestyi hänen kirjoittamansa Sanataideohjaajan opas (Avain 2015). Haanpää on ohjannut sanataideryhmiä vuodesta 2001 ja toiminut Hämeessä kirjallisuuden läänintaiteilijana 2010-2014.

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Naisten ketju

  1. Mielenkiintoista tarkastella kuolematonta aihetta! Äidinäitini ja äitini sanomiset ovat edelleen tuoreena mielessäni. Taidan jopa tahattomasti käyttää niitä.Neljän tyttäreni ja kahden miniäni toisistaan poikkeavat asenteet mietityttävät minua usein. Hyvät keskusteluvälit ovat kaikkiin. Täytyypä paneutua haasteisiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s