Honeybunny, hyppää autoon, ajetaan aurinkoon: osa 3/3

Roadtrip Hangosta Nuorgamiin – matkakertomus jatkuu! Aiemmat osat löytyvät täältä ja täältä.

23.7. Hetta – Muonio – Kolari – Pello – Rovaniemi

Aamulla mietimme päivän matkareittiä. Olisin halunnut käydä Kittilän Kalervo Palsa -museossa, mutta sepä olikin maanantaisin suljettu. Siispä hylkäsimme Kittilän ja päätimme ajaa Rovaniemelle Muonion, Kolarin ja Pellon kautta.

Pysähdyimme läpiajopaikkakunnilla aina sen verran, että saimme etsittyä yhden geokätkön. Yksi kätköistä sijaitsi Pellon hautausmaan kupeessa. Odotellessamme etsintärauhaa kiertelimme hautuumaalla. Hautausmaat ovat kiinnostavia paikkoja: rauhallisia, kauniita ja mielikuvitusta ruokkivia. Tutkin aina nimiä, eikä tämäkään kerta tuottanut pettymystä. Finelli! Selim! Isidor! Avida! Eufemia! Severius! Oli myös hauska huomata, että sukunimet ovat erilaisia täälläpäin Suomea. Ei paljon Virtasia tai Lahtisia näkynyt, sen sijaan mm. Saukkoriipi, Alasaukko-oja ja Mäntynenä tulivat vastaan monta kertaa.IMG_1367

Yllättäen osuimme Timo K. Mukan haudan kohdalle. Tunnustan, että Mukka on jäänyt minulle aika vieraaksi kirjailijaksi, mutta sain facebook-kavereiltani suuret suositukset tutustua miehen tuotantoon. Kyyhky ja unikko on lukulistallani.

Poroja lönkötteli tiellä ja teiden varsilla edelleen. Joskus ehkäpä onnistuin artikuloimaan sanan ”poro” ihan rauhallisestikin. Ja tässä onnistuimme yhdessä: aika monta huonoa Kolari- ja Pello-vitsiä. Ehkä hyvä, että olen unohtanut useimmat.

Jossain vaiheessa huomasimme, että saattaisimme hyvinkin ehtiä Rovaniemelle niin aikaisin, että Arktikum olisi vielä auki. Olin etukäteen tutkinut sen näyttelytarjonnan ja tullut siihen tulokseen, että Kuumaa kyytiä olisi juuri meille sopiva. Ja niin kävi, että kaarsimme museon parkkipaikalle viiden maissa ja marssimme tyytyväisinä – jälleen Museokortit ojossa – sisään.

Kuvittelimme tietenkin, että oikea näyttely olisi helppo löytää. Mutta kun olimme kurkkineet kaikista ovista sisään eikä mikään näyttänyt oikealta, palasimme kysymään neuvoa lipunmyynnistä. (En vieläkään ymmärrä, miksei jo aulassa voisi olla pohjapiirrosta, josta näkyisi selkeästi ja nopeasti kaikkien näyttelyiden sijainti rakennuksessa.) Ystävällinen lipunmyyjä neuvoi meidät oikeaan paikkaan. Olimme jo käyneet lähellä, muttemme olleet ymmärtäneet kurkata nurkan taakse…

Kuumaa kyytiä -näyttely esitteli pohjoista lempeä, niin eläinten kuin ihmisten. Näimme niin parittelevia jääkarhuja kuin havainnollistuksen sinivalaan peniksestä, opimme eläinten yksi- ja moniavioisuudesta ja erilaisista seksitavoista. Ja luimme ihmisten kertomuksia kuumista kohtaamisista. Hurraus ja kiitokset näyttelyn kokoajille: tämä oli erinomaisen hauska, mielenkiintoinen, tietoa lisäävä ja monipuolinen kokonaisuus.

Helle hautoi myös Rovaniemeä. Hikisinä ja uupuneina etsimme ruokapaikkaa, mikä alkoi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Yritimme välttää samoja ketjupaikkoja, joihin törmää joka puolella. Kävelimme jo kertaalleen Gaissan ohi, mutta onneksi palasimme katsomaan ruokalistaa. Ja jäimme syömään. Hyvä ruoka, mainio palvelu.

IMG_1371

Vaikka liikuimmekin omalla autolla, pyrimme silti pakkaamaan kohtuudella. (Eikä Miniin ihan loputtomasti tavaraa edes mahdu…) Kuohuviinilaseja voisi pitää turhana lisänä, mutta höps. Kyllä on mukavampaa siemaista kuohujuomaa asiallisesta lasista kuin suoraan piccolopullon suulta tai hotelihuoneen hammasmukista.

 

24.7. Rovaniemi – Tervola – Oulu – Kalajoki – Kokkola

Rovaniemeltä lähdettyämme porojen määrä väheni, enää jokunen yksilö osui silmiimme. Päivän ensimmänen varsinainen kohteemme oli Oulu (Tervolasta haimme vain kätkön). Tutkimme kaikessa rauhassa Oulun torielämää, kun muutaman naisen polttariseurue pysäytti meidät. Tiistaina päivällä! Tuleva morsian pyysi meiltä seksivinkkejä, joita tietenkin auliisti annoimme. Jostain syystä seuruetta nauratti, kun kerroimme menneemme viikko sitten naimisiin, eli kyllä meillä nyt on jo kokemustakin. Kiitoksena vinkeistä saimme punaiset ruusut – morsiamen viimeiset. Ehkä jokin tehtävä tuli nyt suoritettua loppuun.

Ruokapaikan etsiminen tapahtui jälleen sattumametodilla, eli kävelimme keskustassa ja katsoimme, mitä tulee vastaan. Tuli Pannu, ja sepäs olikin hyvä sattuma se. Kävimme vielä etsimässä geokätkön ja täydentämässä tee- ja kahvivarastojamme Kofeiinikomppaniassa, kunnes oli aika jatkaa matkaa.

IMG_1372

Olimme vielä edellisenä iltana ajatelleet yöpyvämme Kalajoella, mutta nopeasti kävi ilmi, että kaikki hotellit olivat umpitäynnä. Siispä plan B: Kokkola.

Kalajoen kautta kuitenkin ajoimme, sillä halusimme nähdä ne kuuluisat hiekkasärkät. Navigaattorimme opasti meidät hieman sivuun kohteesta, ja vietimme hyvän tovin selvittelemällä, minne meidän pitäisi mennä ja miten. Lopulta pysäköimme leirintäalueen kupeeseen ja näimme melkoisen ihmispaljouden. Loputtomasti telttoja, asuntovaunuja, asuntoautoja. Baarin terassilla trubaduuri soitti covereita ja oli sitä mieltä, että lomalla kaikki laulaa. Kävelimme rannalle ja totesimme, että ehkä tämä ei olisi ollut meidän paikkamme.

IMG_1375
Kalajoen hiekkasärkät. Emme kuunnelleet Tapani Kansan tulkintaa näistä.

Kävin kahlaamassa, sitten olimmekin valmiita jatkamaan matkaa. Hotel Kokkola otti meidät ystävällisesti vastaan. Ja mikä onni: huoneemme oli ilmastoitu. Edellinen yö Rovaniemellä oli matkamme hikisin enkä halua edes arvailla huoneemme lämpötilaa. Sen jälkeen tämä ilmastoitu, korkea huone oli taivas. Lojuimme väsyneinä sängyllä ja katsoimme sitä, mitä tv sattui tarjoamaan (ainakin puolet Sekaisin Marista -leffasta ja Simpsoneita).

 

25.7. Kokkola – Kruunupyy – Alajärvi – Tampere

Arvostan hyviä hotelliaamiaisia, ja Kokkolassa tällaisen sai! Kokkola pääsi muutoinkin yllättämään: miksei kukaan ole kertonut, että Kokkolassa on upea vanha kaupunki? Otimme hotellilta mukaamme kartan, johon oli merkitty kävelykierros Neristanissa ja seurailimme sitä hieman soveltaen. Etsimme samalla geokätköjä ja olimme turhautua, kun kaksi ensimmäistä yritystä jäivät tuloksettomiksi. Emme kerta kaikkiaan keksineet, missä kätköt olisivat voineet olla. Mutta mukavan vohvelikahvilan löysimme. (Ja lopulta yhden kätkönkin.)

IMG_1378

IMG_1379
Turisti kuvaa, kun turisti kuvaa 2.

Iltapäivällä lähdimme ajelemaan Kruunupyyn, Kaustisen ja Alajärven kautta kotia kohti. Alajärvellä pysähdyimme kahveille Kesäkahvilaan, joka mainosti myös kirpputoria ja Arapian (!) astioita. Sympaattinen meininki, hyvä kahvi ja hauskoja tavaroita kirppispuolella. Olisi löytynyt mm. tupakan holkkeja, pussinsulkijoita ja vanhoja radioita. Arapiaa oli kovin vähän, ehkä muut olivat jo käyneet tekemässä löytöjä. Tutkimme innoissamme hyllyjä, mutta lähdimme lopulta ilman ostoksia.

Olimme jo Ylöjärven kohdalla, kun sain tekstiviestin kultasepänliikkeestä. Sormuksemme olivat valmiina! (Mehän menimme etsimään sormuksia hurjat kaksi viikkoa ennen vihkipäivää. Juuei onnistu sormusten saaminen noin nopeasti. Mutta ei se mitään, meillä oli tilapäissormukset vihkimisessä ja reissussa.) Mukava tervetulotoivotus Tampereelta tämä.

Nautin matkasta suunnattomasti, mutta kyllähän kotiinpaluussa oma ihanuutensa on. Muistaa, mistä on lähtenyt, olla heti tutussa tilassa, tietää paikkojen ja asioiden sijainnit.

fullsizeoutput_633-e1534322280532.jpeg

Kartalla näkyy koko reittimme. Kilometrejä kertyi yhdeksässä päivässä hieman yli 3500, joista bioetanolilla ajettiin noin 2100 km. Fossiilisia polttoaineita oli käytettävä Lapissa, koska pohjoisin E85-asema on Rovaniemellä.

Oi Suomi, olet kaunis, kiinnostava ja yllättävä matkailumaa. Ja mahtava häämatkamaa! Olen löytänyt itsestäni vankan kotimaanmatkailun kannattajan.

Koska lähdetään uudestaan, honeybunny?

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Honeybunny, hyppää autoon, ajetaan aurinkoon: osa 3/3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s