Helmet-lukuhaaste 2016!

Olettehan jo kuulleet tämän vuoden Helmet-lukuhaasteesta? Viime vuonna haaste sai suuren suosion, ja niinpä kirjastolaiset ovat päättäneet ottaa uusiksi tänä vuonna – uusin haastein toki. Haasteessa on 50 erilaista tapaa valita luettavaa, mm. ruuasta kertova kirja, kirjan päähenkilö on unelmatyössäsi tai kirjan nimi viittaa vuodenaikaan.

Olin kyllä tietoinen haasteesta viime vuonna, mutta en osallistunut siihen. Nyt printtasin lukuhaasteen muistikirjan väliin taitettavaksi, ja saanpa siihen jo ensimmäisen merkinnänkin: Tero Tähtisen esseeteos Virginian hiukset osuu kohtaan ”kokoelma esseitä tai kolumneja”. Se sopisi myös kategoriaan ”kirjassa joku kuolee” tai jopa ”kirjassa ollaan avaruudessa”, toki myös ”suomalaisesta miehestä kertova kirja” olisi mahdollinen, mutta enpä taida ruksia kuin yhden kohdan tällä kertaa.

Luin Tähtisen kirjan yhdessä päivässä. Aloitin laivalla Tallinnasta Helsinkiin, jatkoin junassa Helsingistä Riihimäelle, luin kotisohvalla ja sängyssä. Takakansi määrittää kirjan lyyriseksi, ja siitä on helppo olla samaa mieltä. Aiheet vaihtelevat kuulennosta eläinten tietoisuuteen, runoudesta parisuhdekriiseihin. Tähtinen viittaa paljon muihin kirjoittajiin ja herättää halun tutustua näihinkin teoksiin.

Tätä kirjaa luin kynä kädessä. Piti saada alleviivata, että löydän tietyt kohdat vielä myöhemminkin. Sellaiset, jotka jäivät mietityttämään. Sellaiset, jotka ovat niin kovin totta. Sellaiset, joissa on tavoitettu jotain olennaista. ”Hiljainen mieli on minun todellinen kotimaani” toistuu useassa tekstissä. Kotimaasta ja kodista voisin kirjoittaa oman pitkän bloggauksen joskus… Mutta on hyvä välillä pysähtyä kysymään, mikä on minun kotini, mikä on minun kotimaani. Mistä se syntyy?

Ja muuten: miksi kirjaa pitää alleviivata lyijykynällä (tai puuvärillä)? Muutoin kirjoitan aina kuulakärkikynällä tai tussilla, mutta niillä alleviivaaminen tuntuu jotenkin väkivaltaiselta teolta. Lyijykynän jälki ei kerää liikaa huomiota, mutta näkyy kuitenkin, muistuttaa, että tässä kohtaa hidastin, pysähdyinkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s