Teekalenteri, 4. päivä

Tee, mikä ihana tekosyy kirjoittaa – teatterista! Kävin eilen katsomassa ja kokemassa Helsingin ylioppilasteatterin esityksen nimeltä Saasta. Lavalla tuoreet YT:n jäsenet, 14 ihmisen energia ja vimma.

IMG_4401

Mitäpä sanoa Saastasta? Aluksi esityksen maailmankuva ja ihmiskuva olivat synkät. Tuollaisiako me olemme: etsimme vain nopeaa nautintoa, emme kyseenalaista kauneusnormeja, emme kohtaa toisiamme, olemme yliseksualisoituneita viettiolentoja? Kuva on kärjistetty, mutta kysyä saa ja pitää. Mitä on saasta, esitys kysyy. Mutta se kysyy myös, miten maailmasta voisi tehdä paremman paikan. Esityksen käännekohdassa yleisölle annettiin talvitakit ja meidät vietiin hetkeksi ulos, jossa esitys jatkui performanssina. Kun palasimme takaisin katsomoon, saimme mukilliset kuumaa teetä.

Teetä ulkonaolon jälkeen! Miten kaunis ajatus! Ja hieno kontrasti sille, että yleisölle on näytetty paljon rumuutta, sitä, miten ihmiset eivät välitä toisistaan. Ja sitten meistä pidetäänkin huolta. Annetaan takki ylle, tarjotaan kuppi kuumaa kalsean talvi-ilman jälkeen. Samalla teatteriesityksestä tuli moniaistisempi kokemus.

Tämän jälkeen esityksen luonne muuttui. Tuli musiikkia, harmoniaa, vaaleita värejä. Mutta pastelliseksi Saasta ei sulanut lopussakaan. Kun 14-päinen joukko käveli lavan etuosaan, heidän esittämänsä kysymykset eivät olleet helppoja. Onko sinua lyöty? Oletko uskossa? Luitko lapsena iltarukouksen? Onko sinut koetettu raiskata? Onko siitä vaikea puhua? Mikä on saastaisinta, mitä tiedät? Oletko halunnut lyödä ketään? Löitkö?

Saasta on tutkielma, yritys selvittää jotain siitä, mikä on saastaa. Se on kysymys, missä menemme ja mitä teemme, millainen on ihminen. Jos kaipaat perinteistä juoninäytelmää, josta ei tule ollenkaan epämukava olo, Saasta ei ehkä ole sinua varten. Mutta jos uskallat nähdä myös nurjaa puolta, tämä voi olla sinulle. Ja: Saastassa on myös toivoa. Ehkä kaikkea ei ole vielä menetetty, ehkä ihminen ei ole lopullisesti pilalla.

Kohottakaamme teemukillinen sille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s