Pesukonemenetelmä kolumnisteille ja kriitikoille

Uusi vuosi, uusi arki. Pääosin täällä lomaillaan vielä, mutta yksi deadline lekotteli keskellä tyhjähköä kalenteria: kolumnivuoro.

Havaitsen kehitelleeni pesukonemenetelmän, joka sopii sekä kirjallisuuskritiikin että kolumnin kirjoittamiseen, mikäli merkkimäärän maksimi liikuskelee 3000 paikkeilla. Ja koska menetelmä on äärimmäisen monimutkainen, nerokas ja haastava (ja toimiva!) haluan tietenkin merkitä sen muistiin. Kuka tietää, ehkä tämä on se juttu, jolla vielä joskus rikastun…

Menetelmän käyttäminen edellyttää sitä, että kolumnille on jo jokin (edes haalea) idea tai arvioitava kirja on luettu huolellisesti (ja siitä on mielellään tehty selkeät muistiinpanot). Huomioi siis, että työskentely on alkanut jo paljon aikaisemmin, osin huomaamattakin. Ajatusten ei silti tarvitse olla täysin jäsentyneitä. Lisäksi tarvitaan pyykkiä, pyykkikone ja lähes kiehuvaa vettä.

1. Lado pyykit pesukoneeseen ja napsauta pesuohjelma päälle.

2. Hauduta kupillinen teetä.

3. Siirry kirjoitusohjelman äärelle ja ryhdy naputtamaan tekstiä. Tarvittaessa huomauta itsellesi, että teet ensimmäistä versiota, eikä sinun tarvitse tässä vaiheessa murehtia liikaa rakennetta tai merkkimäärää eikä varsinkaan otsikointia.

4. Kun pesukone on lopettanut, lähde viipymättä ripustamaan pyykkiä. (Aina parempi, jos sinulla on myös kuivaa pyykkiä viikattavaksi.) Älä suotta ajattele kolumnia / kritiikkiä tänä aikana. Tämä on hyödyllinen tauko, joka tarjoaa kehollesi pientä liikuntaa. Loistavaa, jos viet pyykit ulos tai taloyhtiössä on erillinen kuivaushuone. Tunnetaan tapauksia, joissa tekstin raakaversio on valmis jo tässä vaiheessa (asian tila vaihtelee ja riippuu kirjoittajasta, pesuohjelman pituudesta, ajatusten järjestäytymisasteesta ja pilvipeitteen paksuudesta). Jos ensimmäinen versio on valmis, siirry kohtaan 8.

5. Jos mahdollista, lataa koneeseen toinen pyykkisatsi ja ota seuraava kupillinen teetä.

6. Jatka kirjoittamista pesuohjelman ajan. Tarvittaessa voit googlailla tekstin kannalta olennaisia lisätietoja tai lukea kirjaa vielä kerran, mutta älä nouse tuolilta ryhtyäksesi muihin askareisiin. Pyykkikoneen perusohjelma tuskin jauhaa puoltatoista tuntia kauempaa – kyllä sinä sen ajan voit yhteen tekstiin keskittyä. (Eri asia, jos teksti ns. valmistuu – silloin voit ryhtyä vaikka bloggaamaan.)

7. Kun pesukone on lopettanut, lähde viipymättä ripustamaan pyykkiä. Tässä vaiheessa tekstisi on mitä todennäköisimmin melko valmis, ainakin, jos olet kirjoittanut kolumneja ja kritiikkejä sanomalehtiin ennenkin.

8. Jätä teksti 1-24 tunniksi rauhaan ja tee muita asioita. Voit lopettaa pyykkäämisen.

9. Lue tekstisi uudelleen ja tarkista merkkimäärä. Jos haluat, pyydä kommentit ulkopuoliselta henkilöltä. Itse en kritiikkejä luetuta, mutta kolumnit annan aina Darlingille kommentoitavaksi. Ota mahdollinen palaute vastaan, viilaa sanajärjestyksiä, napsi turhat itsestäänselvyydet ja toistot pois (kyllä, niitä on siellä kuitenkin). Keksi otsikko, kenties väliotsikkokin. Lue vielä läpi, kenties myös ääneen.

10. Lähetä teksti tilaajalle. Pukeudu puhtaisiin vaatteisiin, jos tarpeen.

Terveiset kohdasta 8. Kohta taas ripustamaan.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Pesukonemenetelmä kolumnisteille ja kriitikoille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s