Ex-rouva Teräs

Tänään muistin rouva Teräksen.

Keväällä 1999 Etelä-Pohjanmaan Opistossa, Pohjanmaan kirjoittajakoulussa, eräs opiskelutoverini (ah, miten vanhahtava sana!) ojensi minulle yhden kortin Hullunkurisista perheistä. Muistaakseni hän oli löytänyt kortin jostain ja tullut ajatelleeksi minua. Kortissa oli rouva Teräs, tehtailijan vaimo. Muistan, että rouva Teräksellä oli musta tukka ja kulmikkaat piirteet. Oliko hän jopa kopean näköinen? Mekko taisi olla vihreä ja linjakas, kaulassa helmet ja huulissa punaa. Minussa oli kuulemma jotain samaa.

Terästä. Kovaa. Jollain tapaa taisin hyväksyä luonnehdinnan. Kortti oli pitkään kiinni ilmoitustaulussa, joka nojaili seinään työpöytäni päällä.

Tänään opettamani ryhmä nosti Pekka-pelikorttipakasta sokkona kortteja ja kertoi, mitä yhteistä heillä oli saamansa hahmon kanssa. Osa tunsi saaneensa juuri oikean hahmon, toisilla oli suurempia vaikeuksia keksiä yhtäläisyyksiä. Itse en korttia ottanut, mutta muistelin rouva Terästä (jota ei Pekka-korteista löydy) ja mietin, että olen tainnut erkaantua hänestä. Ryhdyin selaamaan korttipakkaa, etsimään uutta samaistumisen kohdetta.

Pekka-pakan hahmot ovat auttamattoman konservatiivisia, se on pakko myöntää. Miehillä on ammatti, mutta naiset – jos he ovat työväenluokkaa, he tekevät samantyyppistä työtä kuin miehensä, mutta porvarillisemmat rouvat lähinnä peilaavat tai ovat muuten mukavan joutilaita. Pojat ovat aktiivisia toimijoita (ja jopa pahanteossa), mutta monet tyttöhahmot jäävät passiivisemmiksi. Onneksi jotkut sentään tanssivat tai rummuttavat (!). Samaistumisen kohteita ei siis ihan ruuhkaksi asti riittänyt.

Mutta: olisinko rouva Kipsi, joka toteuttaa itseään maalaamalla luonnon helmassa? Paita voisi olla Marimekkoa, ja hattu suojaa helteeltä. Yksinoloonkin lienee mahdollisuus, maalaustelineen kanssa voi paeta muita velvollisuuksia. Vai sittenkin rouva Merikallio, joka ei haikaile tyrskyihin – hänelle riittää merimaisema ja päivän sanomalehti? Nojatuoli vaikuttaa mukavalta, eivätkä arjen askareet estä rouvaa syventymästä lehtijuttuihin. Ja täytyyhän rouvan seurata aikaansa!

20130518-171527.jpg

Toisaalta rouva Linssikin puhuttelee hieman. Aamutakki ja korkokengät, kampauspöytä ja aikaa oman itsen hoitamiseen. Kenties rouva Linssi on lähdössä kulttuuririentoihin? Ei hän nukkumaan ainakaan ole menossa, siitä kielii huulipunan laittaminen. Rouva Kotka puolestaan on jo lähtövalmis. Tyylikäs takki ja asuun sointuvat kengät – ja hattu, joka varmasti huomataan. Näillä rouvilla ei vain taida olla muuta kuin tyylitajunsa, kuvat eivät anna heille mitään muuta erityistä osaamista. Tai ehkä he pitävät taitonsa salassa?

20130518-171548.jpg

En usko, että enää saisin rouva Terästä minut tuntevilta ihmisiltä. Olen viime aikoina kuullut useamman kerran sanan herkkä yhdistettynä itseeni. Ensin se hämmensi. Herkkä? Minäkö muka? Sitten aloin miettiä sanaa tarkemmin. Herkkä voi olla monella tavalla. Herkkä itkemään. Herkkä loukkaantumaan. Mutta myös herkkä aistimaan toisten tunteita, herkkä kuuntelemaan, herkkä ottamaan vastaan. Herkkä ei ole sama kuin hauras.

Rouva Teräs saa minulta heipat – ystävälliset, mutta jämäkät. Meillä oli hetkemme, kenties tarvitsimme toisiamme, mutta emme enää. Huomasin kantaneeni mukanani yli kymmenen vuotta vanhaa, ohimennen heitettyä luonnehdintaa itsestäni. Mitähän muita käsityksiä olisi aika päivittää?

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Ex-rouva Teräs

  1. Olisin voinut kirjoittaa saman. Herkkä ei tarkoita tosiaankaan samaa kuin heikko, arka ja niin edelleen. Kiitos tästä postauksesta. Nimin. ylpeästi herkät.

  2. Ajatelkaas, että minulta meni yli kolmekymmentä vuotta ymmärtää, että herkkä voi olla monella tavalla – ja että se voi olla myös positiivinen asia! Ja mikä onni onkaan havaita, että ympärillä on muitakin herkkiä.

  3. Toisinaan herkkyys on raskasta. Nimimerkki tv-uutiset ja nenäliinapaketti… Toisaalta herkkyys lienee yksi tärkeimmistä kirjailijan ominaisuuksista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s