Auster vs patalappu

Joitain asioita ei pitäisi ehkä jonkin (kuvitellun) uskottavuuden nimissä kertoa, mutta kerron silti. Kuulun pariin kirjakerhoon (tämän en vielä luule vaikuttavan uskottavuuteeni), jotka lähettävät kerran kuussa ohkaisen ”kerholehden” eli mainosvihkosen ja kertovat, miten edullisesti nyt voin tilata kirjoja. Ja bonustakin saa aina välillä, tai mitä pisteitä nyt lienevätkään. Kuukaudenkirja esitellään innokkaasti, ja melkein aina päätän siltä selaamalta, että ei tätä, kiitos, perutaan. Toisinaan käy niin, että unohdan peruuttaa kirjan, ja niinpä postinkantaja joutuu tekemään turhaa työtä kipuamalla kolmanteen kerrokseen kirjapaketti kainalossaan. Eikä se paketti yleensä mahdu postiluukusta, jos väliovi on kiinni.

Viime viikolla sain kaksi pakettia. Eli olin unohtanut soittaa kaksi peruutussoittoa. Ensimmäisestä paketista paljastui Paul Austerin Talvipäiväkirja. Ja nyt tulee se ongelma. Minusta minun pitäisi tykätä Paul Austerin kirjoista. Amerikkalaista nykykirjallisuutta, jossa on taidepiirejä, ihmissuhdekriisejä, metafiktiota ja sensellaista. Elän siinä illuusiossa, että moni tuntemani viisas ihminen on miltei Auster-fani. Suomennoksien kannetkin ovat niin tyylikkäitä! Haluaisin pitää Austerin kirjoista. Luin Yksinäisyyden äärellä -kirjan ensimmäisen tekstin, ja siitä nautin. Mutta sen jälkeen kirja jäi kesken. Olen yrittänyt aloittaa New York -trilogiaa ja Sunset Parkia. Olen koettanut innostua, tempautua mukaan, saada kiksejä, ihastua. Ei.

Niinpä en antanut Talvipäiväkirjalle pienintäkään mahdollisuutta. Suljin kirjakerhon pakkauksen uudelleen ja palautin kirjan, en edes raottanut kantta. En halunnut, että joutuisin taas kerran toteamaan, että ei vain iske.

Seuraavana päivänä tuli uusi paketti. Patalappuja à la carte, ilmoitti kansi. Tuhahdin ja saatoin vähän huokaistakin (kirja patalapuista, hei älkää nyt viitsikö!) – mutta ajattelin ihan vähän vaan vilkaista. Selailin sivuja, sitten pysähdyin lukemaan tarkemmin, sitten pohdin jo ohjeiden toimivuutta ja kohta kävin mielessäni läpi jämälankavarastojani. Vielä samana iltana ihanvaankokeilin yhtä ohjetta, ja sen jälkeen tiesin, että en taidakaan palauttaa tätä kirjaa.

Millainen ihminen on ihan liekeissä patalappuohjeista muttei Paul Austerista? Niinpä.

Ensimmäinen kirjan ohjeilla virkattu patalappu meni lahjaksi ennen kuin muistin ottaa siitä kuvan. Mutta toisen tein ihan huvin vuoksi. Vaikka saattaa sekin päätyä lahjapakettiin vielä joskus.

 

20130207-180509.jpg

 

Ehkä minä jonain päivänä innostun herra Austerista, eihän sitä koskaan tiedä. Mutta sitä ennen voin virkata patalappuja. Ja lukea monia muita kirjoja.

Mainokset

7 vastausta artikkeliin “Auster vs patalappu

  1. Mulla on hänen vaimoonsa eli Siri Hustvedtiin samanlainen suhde. Kaikki fiksut ja tiedostavathan suorastaan rakastavat hänen kirjojaan! Nyt kun en päässyt tässä uusimmassa millään loppuun, annoin itselleni luvan olla tykkäämättä hänen kirjoistaan. Austeria en ole vielä lukenut. Todennäköisesti käyn siis hänenkin kanssaan samanlaisen kamppailun.

  2. Olen lukenut Hustvedtiltä vain kaksi kirjaa (Kaikki mitä rakastin ja Kesä ilman miehiä), ja niistä kyllä pidin. Mutta olen monesti ennenkin todennut, että joskus aika ei vain ole oikea jollekin kirjalle. Ei kannata väkisin yrittää – ehkä samainen teos osuu sitten muutaman vuoden kuluttua. Tai sitten ei, eikä sekään kai kovin vaarallista ole. Kaikki ei sovi kaikille.

  3. Tutustuin Austeriin aikanaan Oraakkeliyön kautta. Kirja oli maaginen! Olen muistikirjaihminen, joten kiinalaisesta paparikaupasta ostettuun kirjaan käsin kirjoitetun tarinan herääminen eloon oli nautittavaa luettavaa. Minäkin ajattelin joskus, että Austerista on ’pakko’ pitää, jos on jonkinmoinen kulttuuri-ihminen. No, kaikkia kirjoja en ole pystynyt lukemaan loppuun… Mr. Vertigo oli myös hyvä – erityisesti parina Kansallisteatterin näytelmän kanssa.
    P.S. Virkkausohjeista voi kyllä innostua enemmän kuin Austerista. :-)

  4. Ehkä olenkin vain aloittanut vääristä kirjoista?! Muistikirjaihminen kiinnostui heti Oraakkeliöistä. Ehkä annan Austerille vielä mahdollisuuden. Mutta ensin luen muutaman muun kirjan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s