Lusikkarunoja ja kulttuuribussi

Käväisin tällä viikolla Forssassa, missä vietin mukavan parituntisen yläasteikäisten luovan kirjoittamisen kurssilaisten kanssa. Keskityimme aistihavaintoihin, ja oppilaat tekivät tekstejä mm. kuvista ja – lusikoista. Arjessa on paljon hienoa ja hauskaa ja kiinnostavaa havainnoitavaa, siksi runon kirjoittaminen lusikasta on täysin perusteltu juttu.

Ennen tuntien alkua kaksi oppilasta haastatteli minua koulun lehteen. Anteeksi, tytöt, olen unohtanut nimenne! Sen siitä saa, kun ei heti kirjoita asioita muistiin. Mutta hyviä kysymyksiä haastattelijat esittivät, toivottavasti poukkoilevasta jutustelustani jalostuu sujuva haastattelu. Haastattelijat tekivät sen aina yhtä vaikean, kamalan ja mieltä vaivaamaan jäävän kysymyksen: mikä on lempikirjasti? Tällä kertaa mukana oli lievennystä, lempikirjat laitettiin monikkoon. Ja silti kiemurtelin opettajainhuoneen sohvalla ja koetin poimia kirjojen nimiä, asettaa niitä järjestykseen, muistaa uudempiakin suosikkeja. Ja kuten aina, kysymys on täysin mahdoton. Kun sanoo yhden kirjan nimen, tuntee tekevänsä vääryyttä toiselle. Ja jos suoltaa kolmekymmentä parasta kirjaa, kysyjäparka on pulassa.

Haastattelijat kysyivät myös blogini aiheita. Kirjoittaminen ja kirjallisuus täällä kai eniten toistuvat, mutta onhan mukana aika päiväkirjamaistakin reunamerkintää. Kengistä en ole (vieläkään!!!) kirjoittanut, vaikka aihetta ehkä olisi. Enkä käsitöistä – minullahan oli ennen käsityöblogi, mutta Vuodatuksen kuvaongelmien takia blogi on jäänyt syrjään. Ehkä pitäisi perustaa uusi? Vai mahtuisivatko satunnaiset ompelukset ja villasukat tännekin?

Mutta kuten haastattelijoille kerroin, otan mielelläni valokuvia, ja usein pienistä yksityiskohdista. Niitähän minä tänne myös heittelen. Joskus kuvat liittyvät tekstiin, joskus yhteys on hatarahko. Puhelimen kamera oli käytössä Forssassakin. Tässä muutama otos linja-autoasemalta:

Niin, se linja-autoasema. Forssa ei ole ihan superpaikka julkisen liikenteen kannalta – ainakaan riihimäkeläisestä näkökulmasta. Mutta kyllä sinne bussillakin pääsee – ja pois myös. Paluumatkani sujui hilpeästi pikkubussilla, jonka ainoa matkustaja sain olla Lopelle saakka. Ehdimme jutella bussin kuljettajan kanssa äänikirjoista, Edinburghin pubikulttuurista, tarinankerrontaperinteestä ja taiteen arvostuksesta. Tämän(kin) takia pidän julkisesta liikenteestä niin paljon. Aina on mahdollisuus kohdata hyviä tyyppejä. Nytkin kotimatkani oli varmasti hauskempi ja kulttuuripitoisempi verrattuna siihen, että olisin kyhjöttänyt yksin omassa pikkuautossani manaamassa pimenevää iltaa ja kiiltävää asfalttia.

Eikä Forssasta ilman kirjoja kotiin päässyt. Ennen bussimatkaa piipahdin Q-Kirjakaupassa moikkaamassa kauppias Keijo Koskimiestä – ja eihän paria (okei, kolmea) alekirjaa voinut olla pelastamatta hyvään kotiin. Joskus olisi mielenkiintoista pohtia enemmänkin sitä, miksi jokin tietty kirja tarttuu mukaan, miksi tekee ostopäätöksen tai lainauspäätöksen. Etenkin silloin, kun kukaan ei ole suositellut kirjaa eikä siitä ole nähnyt jatkuvaa mainostustakaan. Yksi ostamistani kirjoista oli Lauri Otonkosken runokokoelma  Harmi! (WSOY 2009). Sen takakansiteksti alkaa runositaatilla: ”Tämä vertaus on kuin tunne joka vanhenee / vain jos sen ymmärtää.” Osui ja herätti kiinnostuksen. Kuin varmistaakseni ostopäätöksen (ja lukupäätöksen!) avasin Harmi!n satunnaisesta kohdasta. Kohdalle osui tämä runo:

En nyt jaksa muistaa olenko hypännyt laskuvarjolla,

tai ainakaan,

että avautuiko se,

Tai ylipäänsä kukaan.

Tämän jälkeen kirjaa ei voinut enää jättää kauppaan. Harmi! voisi olla pitkästä aikaa sellainen runokirja, jota haluan kuljettaa repussani, avata satunnaisista kohdista, lukea runon, toisen, jatkaa matkaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s