Päivärutiineja kirjoittajille

Judy Reevesin A Creative Writer’s Kit on fyysisesti hieman erilainen kirjoittajaopas. Kyseessä on laatikko, josta löytyy pieni kirjanen – suurin osa tyhjää muistiinpanotilaa, mutta myös teoriaa ja kirjoitustehtäviä. Lisäksi pakkauksessa on 25 suurehkoa korttia, joihin on koottu tietoa ja kannustusta kirjoittajille. Tutkiskelin viikonloppuna erityisesti yhtä, jonka otsikko on lupaavasti Ten daily habits that make a good writer. Vapaasti käännettyinä ne kuuluvat näin:

1. Syö terveellisesti. Syö elinvoiman, terveyden ja aistikokemuksen vuoksi.

2. Muista fyysisyys – liiku, venyttele, treenaa. Aivotkin saavat ravintoa, kun ihminen liikkuu.

3. Naura ääneen. Nauraminen puhdistaa kehoa. Rentoudu ja kaiva esiin maailman hauskat puolet.

4. Lue. Lue niin paljon kuin voit, ja kahdella tavalla: lue lukijana ja lue kirjottajana. Tarkkaile, miksi pidät tietyistä kirjoittajista.

5. Muista myös muut taiteet. Musiikki, valokuvat, tanssi, kuvataide, elokuvat, teatteri… Anna muiden taiteiden tuokkia kirjoittamista.

6. Harjoita hengellisyyttä. Rukoile, meditoi, ole läsnä hetkessä – mikä ikinä pitääkään sinut yhteydessä hengelliseen puoleesi.

7. Havainnoi. Hidasta, pysähdy, tarkkaile.

8. Anna takaisin. Tee jotain hyvää tai ystävällistä jollekin ihmiselle tai maapallolle. Ole antelias, mitä annatkaan.

9. Ole yhteydessä muihin kirjoittajiin. Käy kahvilla toisen kirjoittajan kanssa, kirjoita kirje ihailemallesi kirjailijalle tai soita puhelu kirjoittavalle ystävälle.

10. Kirjoita. Jonkin aikaa, jossain paikassa, joka päivä. Kunnioita kirjoittavaa itseäsi ja anna kirjoittamiselle aikaa joka päivä.

Yksinkertaisia neuvoja, joissa taitaa piillä annos totuutta. Pidän siitä, että kirjoittamista ei nähdä vain sanojen laittamisena paperille, vaan se ulottuu kaikkialle elämässä.

Taidanpa keittää vielä kupillisen teetä (hyvää ja terveellistä) ja lukea (!) tovin Roald Dahlin Oswald-enoa (joka myös naurattaa) ennen kuin lähden töihin (junamatkoilla on hyvä tarkkailla ihmisiä mutta myös kirjoittaa). Illalla kokoontuu luotsaamani kirjoittajaryhmä, joten kontakti toisiin kirjoittajiin on myös taattu. Ehkä nuo muutkin kohdat vielä täyttyvät…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s