Vihreä Varsova

Vietin kaksi viikkoa Varsovassa armaani kanssa. Kaksi viikkoa – luksusta olla yhdessä paikassa niin pitkään. Ehtii ollan ja nähdä ja rauhoittuakin. Ja silti jää paljon näkemättä ja kokematta. Kuvia reissusta on rapiat 200. En kiusaa teitä niillä kaikilla, mutta jotain laitan kuitenkin. Ja koska jaottelu on yhtä aikaa mahdotonta ja maailmaa selkeyttävää, olen kategorisoinut Varsovan muutamaan lokeroon. Aloitetaan vihreästä Varsovasta – puistoista.

Kun päivälämpötila on lähes koko ajan tämä

Päivälämpötila Varsovassa

ja yölämpötila tämä

…alkaa ihminen toivoa viilennyskeinoja, sillä kylmä suihku ei auta kuin hetkisen, eikä koko lomaa tee mieli viettää suihkussa. Olen aina pitänyt puistoista, mutta Varsovassa tajusin todella niiden mahtavuuden. Puistoissa on viileämpää kuin muualla.

Varsovan puistot ovat suuria. Osa valtavia. Eikä puisto tarkoita tässä yhteydessä lyhyeksi leikattua nurmikenttää, jonka sorakäytävien laidoilla on säntillisiä kukkapenkkejä. Näissä puistoissa on nurmikkoa, mutta on myös puita, vanhoja, isoja puita, jotka varjostavat ihanasti. On sammalta ja pensaita, patinoituneita kiviä.

Varsovassa on paljon autoja. Paljon. Ja niillä ajetaan lujaa, myös keskustassa. Siispä on myös meteliä. Mutta puistot, ihanat puistot pysyvät hiljaisina, viileinä, kauniina, niin vihreinä. Joissain puistoissa on opasteetkin, miten sopii käyttäytyä. Osassa musiikin soittaminen oli kiellettyä, toisiin ei saanut viedä koiria, eräässä ei saanut tupakoida, polkypyöräilylle oli rajoitteita. Missään ei saanut nauttia alkoholia – pussikaljoittelu tai piknik ulkona ei onnistu Varsovassa, sakot napsahtavat. Puistot on siis tarkoitettu rauhoittumiseen, rentoutumiseen, nauttimiseen. Hälyttömyyteen. Opimme nopeasti, että kannattaa edes poiketa puistossa päivän aikana. Se tekee ihmiselle hyvää.

Yritin vangita vihreän eri sävyjä valokuviin, pysäyttää tunnelman hetkeksi. Varjoksihan se jää, mutta silti: voin vielä kuvitella, millaista oli upota vihreään, kuunnella huminaa ja havinaa, hengittää hiljaisuutta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s