Runopuhelin

Eräänä päivänä tuli runotarve. Sellainen, että olisipa mainiota, jos puhelimeen saisi runoja, että voisi lukea yhden, toisenkin, aina kun siltä tuntuu. Toki voisi kuljettaa runokirjaa mukanaan, ja toisinaan niin teenkin – nyt tapa on jostain syystä jäänyt. Silloin vain ei välttämättä törmää uusiin tai yllättäviin nimiin.

AppStore ei löytänyt suomenkielistä sovellusta tarpeeseeni, mutta englanninkielinen haku tuotti tuloksia. Poetry Foundationin sovellus vaikutti hyvältä (ja pidin logon Pegasoksesta, vaikkei se huiman yllätyksellinen olekaan), ja päätin ladata sen – vaikka joutuisinkin lukemaan runoja englanniksi.

Kyllä. Pidän saamastani. Voisin kehua sitä joka euron arvoiseksi, mutta kaiken muun hyvän lisäksi sovellus ei maksanut senttiäkään.

En yleensä lue kaunokirjallisuutta englanniksi, nautin fiktioni mieluummin äidinkielelläni. Mutta runot ovat hieman odottamatta auenneet uudella tavalla, kun kieli ei ole se omin. Aina en ehkä ymmärrä ihan kaikkea, mutta niin voi käydä suomenkielisessäkin runossa. Ei se ole vaarallista. Vieras kieli vieraannuttaa jonkin verran, mutta hyvällä tavalla. Yksin ollessani olen saattanut lukea runoja ääneen. Ja: osa sovelluksen runoista on mahdollista myös kuunnella! Monta kertaa runon jälkeen olen tarttunut kynään itse, alkanut kirjoittaa jotain, jota juuri luettu on ruokkinut.

Sovelluksen avulla voi myös etsiä omaan fiilikseen sopivan runon – tai antaa koneen arpoa spin-nappulaa painamalla. Olenkin leikkinyt eri yhdistelmillä, etsinyt runoja niin elämästä ja intohimosta, elämästä ja ilosta, elämästä ja pettymyksestä. Tai kiukusta ja juhlista, kiukusta ja perheestä, kiukusta ja rakkaudesta. Näin esimerkiksi.

Yllätyksellinen runokirjasto siellä missä puhelinkin – juuri sitä, mitä kaipasinkin. Mutta jos tämän saisi suomeksi, suomalaisista runoista, lataisin senkin. Sitä odotellessani annan englanninkielisten runojen yllättää, puhutella, ruokkia akuuttia runonälkää. Lisätietoa sovelluksesta löytyy täältä. (Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos, hehkutan tätä ihan ilmaiseksi – ihan siitä ilosta, että jotain näin upeaa on tehty ja saatettu ulottuvilleni!)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s